The Alpex Cultural Centre converts a factory into a community center

The Alpex Cultural Centre converts a factory into a community center [ad_1]

With a mission to revitalize the realm, the Alpex Cultural Centre is a venture that transformed a former machining factory in France for contemporary use. Throughout the method, agency Atelier Archiplein, in collaboration with (MAW) scenographer, targeted on a dedication to honor the planet and the cultural perspective.

Continue studying under

Our Featured Videos

old white gabled building

Located in Scionzier, a city within the Rhône-Alpes area of southeastern France, the constructing was prolonged and transformed into a cultural center for community use, whereas incomes designation as a native heritage website. One of the first objectives for the venture was to honor the heritage of the constructing. Research on the location uncovered the unique coloration palette, which the group reconstructed by way of using shades of inexperienced, purple and yellow on the facade.

Related: Green renovation to a ’50s California home features recycled denim insulation

old white gabled building in mountainous landscape
white building with gable roof and reflective facade panels

In order to attach the venture to the Scionzier Town Hall constructing and newly constructed city sq., the venture transformed an present gabled exterior into an expansive colonnade that created an entryway and a assertion about utilizing natural materials, similar to regionally sourced Hauteville stone. The pillars additionally created a distinction to the center of the constructing behind it, which speaks to its historical past as a factory with a darkish roof that stands out towards the sunshine exterior.

people standing inside white room with wood floors
large white room with blue-framed windows

Inside, natural light floods the 2 foremost exhibition rooms of the now-completed Alpex Cultural Centre, and an open ground plan supplies house for a vary of community makes use of. A impartial coloration palette avoids distracting from the uncovered beam architectural helps and crowd pleasing home windows that line the house.

long white room with pitched ceiling and exposed structural beams
people talking on patio

The Alpex Cultural Centre is certainly one of many preservation tasks by Atelier Archiplein. “The firm is proud of its responsible posture in respect to sustainable development, environmental impact, and historical context,” the architects mentioned. “Those issues play an important role in influencing the firm’s contemporary interventions in the built environment, which are driven by a methodology that has proven itself time and again over more than a decade of practice in Europe and Asia.”

+ Atelier Archiplein

Photography by Aurélien Poulat through Atelier Archiplein

[ad_2]

Source link

#Alpex #Cultural #Centre #converts #factory #community #center

Related Articles

Leave a Reply

Stay Connected

3,000FansLike
1,200FollowersFollow
- Advertisement -

Latest Articles

%d bloggers like this: